Krokodilfakta: Sötvattenskrokodil / Johnstonkrokodil

Latin: Crocodylus johnstoni

Sötvattenskrokodilen eller Johnstonkrokodilen som oftast blir omkring 2–3 meter långa finner man oftast på den norra sidan om Australien i dess insjöar.
De har en mörk ryggtavla med ränder som går över hela kroppen med ett ljusare magparti.

Lugnare krokodil

Sötvattenskrokodilen betraktas som en lugnare krokodil och går endast till anfall om den känner sig riktigt hotad. Detta är därmed krokodilarten som orsakar minst skada mot människor varje år i jämförelse med sina lite mer aggressiva släktingar. Om ni som sett filmerna med Crocodile Dundee så har ni sett denna krokodil då sötvattenskrokodilen är den art som dyker upp flest gånger i filmen.

Storlek

Sötvattenskrokodil är en mindre art och blir som honor 2 meter långa medan hanen oftast inte blir större än 3 meter långa.
Vikten på arten är vanligtvis mellan 70–100 kg.

Vad äter krokodiler i sötvatten?

Sötvattenskrokodilen lever främst på mindre djur som:

  • Fåglar
  • Sköldpaddor
  • Fisk
  • Insekter
  • Mindre däggdjur.

De kan dock som äldre våga sig på lite större djur som mindre hjortar.

Sötvattenskrokodilens reproduktion

När en sötvattenskrokodil ska föda gömmer de äggen i en grop de grävt på stranden runt augusti och är redo att för kläckning i november/december. När de små krokodilungarna börjar dyka upp ur sanden hjälper föräldrarna dem ner i vattnet genom att varsamt bära dem med hjälp av fronten av sin mun.

Geografi och boplats

Sötvattenskrokodilen finner du i norra delarna utav Australien, främst i staterna av West Australia, Queensland och Northern Territory.
Där bygger de bo i torra och steniga delar av sötvattensjöar, floder och vattendrag i Australien där de är utom räckhåll för saltvatten.