Vanliga frågor om krokodildjur

1

Hur länge har krokodiler funnits?

Krokodilen och hela dess familj som kallas Krokodildjur (som omfattar alligatorer, kajaner och gharials) anses ha funnits på jorden i över 200 miljoner år.

De kallas i vissa termer en ”levande fossil”, detta med all rätt då krokodildjuren varit nära att utrotas ett flertal ånger men klart sig med hjälp av sin goda anpassningsförmåga.

2

Vem är farligast, krokodil eller alligator?

Det absolut farligaste av djuren är klart saltvattenskrokodilen som ser människan som föda. Alligatorer attackerar oftast inte människor (även fast det ibland sker), utan går endast till anfall om den känner sig hotad.

Vilket är världens farligaste djur?

Krokodilen har länge listats som Australiens farligaste djur, vilket inte riktigt stämmer. Den ses dock som en av världens farligaste djur och dödar varje år omkring 1000 personer runt om i världen, främst saltvattenkrokodilen. Krokodilen infinner sig på 4e plats efter:

  1. Insekter
  2. Ormar
  3. Skorpioner
  4. Krokodiler
3

Vilket djur har världens starkaste bett?

Krokodilbett och alligatorbett har tillsammans en delad förstaplats som djurvärldens kraftigaste bett på mer än 20,000 Newton.

4

Hur överlever man en krokodil/alligatorattack?

Om du blir biten av krokodil eller alligator

Kraften i käkarna på dessa djur är de starkaste på planeten, så det är svårt att komma loss om du fastnar.

Om du blir biten, slå hårt mot krokodildjurets ögon. Ögonen på dem är som för oss människor de mest känsliga områdena och ger oss störst chans att få djuret att släppa.

Om du blir jagad av krokodil eller alligator?

Om du märker att alligatorn eller krokodilen snabbt rör sig mot dig, gör så mycket ljud du bara kan och spring i sicksack mot närmsta träd.

Om en krokodil dyker upp när du simmar i Australien, försök att inte få panik! För det kommer bara att öka intresset från djuret, utan försök simma iväg så tyst som möjligt.

5

Vilken är den största krokodilen någonsin?

Krokodilen ”Lolong” uppmättes till 6,17 meter och vägde mer än ett ton när den fångades i Filipinerna under 2011. Den enorma krokodilen Lolong ses enligt Guinness World Records som väldens längsta krokodil i fångenskap, då den gick att se i Bunawans djurpark fram till 2013. Det finns annars bevis på att krokodiler kan växa upp till 7 meter.

6

Hur många tänder har en krokodil?

En krokodil kan under sitt liv producera ungefär 3000 tänder, men har ungefär 80 tänder åt gången.