Alligatorfakta: Alligator – Amerikas- och kinas släkting till krokodilen

Latin: Alligator (har inget latinskt namn, utan kommer från spanskans el lagarto som betyder ödlan)

Alligatorer som inte riktigt blir lika stora som saltvattenkrokodilen har en mörkare ton på huden än sina kusiner. Som unga har alligatorerna en stor blandning av mörkare färger mixat med en gulare underton. Men när de är fullt vuxna övergår de till en svart, mörkbrun eller en mer olivgrön färg på sin ryggtavla.

Alligatorns ålder

Det finns ingen riktig dokumentation på hur långt en alligator lever men de finns bevis på att de är otroligt anpassbara, då den som bevisligen levt längst i fångenskap finns i Belgrad Zoo och ska vara över 80 år gammal.

Storlek

Den amerikanska alligator är den större av de två arter som finns vid liv och kan nå längder mellan 4–5 meter och väga upp mot 350 kg. Där den största som ska ha hittats sägas ha varit 5,84 meter lång.
Den kinesiska alligatorn är den mindre och blir ofta som fullvuxen runt 2,1 meter och väger omkring 45 kg.

Vad äter alligatorer?

Vad en alligator äter beror helt på hur stora de är, som ungar lever de på mindre byten som insekter, fisk, maskar och sniglar.

Större alligatorer

Men med åren blir de stor nog att våga sig på större byten som sorkar, fåglar, hjortar och andra reptiler i området. Alligatorn är i sitt område det regerande rovdjuret och det finns incidenter som på visar detta då de större alligatorerna vid flera tillfällen attackerat hundar, svartbjörnar och pantrar.
De undviker helst människor då de inte anser oss som föda, men kan attackera om de känner sig påträngda.

Alligatorns reproduktion

I april-maj börjar alligatorernas parningstid och kan under sommaren påbörja bygget av sitt näste. Nästet innehåller både växter och löv blandat med lera och när hon är redo, placerar honan ut äggen och beskyddar dem till de kläcks.

Kön påverkas av värme

Alligatorungarnas kön påverkas till stor del av värmen i boet, där varmare temperaturer producerar mer hanar och kyligare temperaturer tenderar att ge mer honor. Ungarna blir sedan under sina fem kommande år beskyddade utav sina föräldrar om de lever kvar i deras revir, då alligatorer tillhör gruppen av djur som anses vaka länge över sin avkomma.

Geografi och boplats

Den amerikanska alligatorn hittar man främst i de södra delarna av landet i Florida och Louisana, men också i mindre delar av Georgia, Alabama och Mississippi.
De lever i bäckar, träsk, sjöar och våtmarker och med sin tillvaro hjälper de till naturen i området med hjälp utav sina alligatorhål som innebär att de gräver hål i naturen.

Alligatorhål hjälper till med att:

  • Ge näring till växtligheten under torrperioder
  • Reglerar mängden djurliv i området så att det hålls balanserat
  • Tar bort chansen för företag att använda dess natur för sitt syfte
  • Underhåller området med rörelse och naturliginverkan